Wednesday, October 6, 2010

::: hidup xde yg sempurna :::

Assalamualaikum...

Pertama skali izin kan gwa mmbahasakan diri gwa “saya”

Ekceli, da lama rasanya tringin mnulis entry tntang khdupan..Cuma apa yg ada di dlm hati, sukar utk digmbarkan dlm kata2...xtau bgaimana utk memulaknnya..trlalu payah rasany..dan saya bkn lah seorng yg tau mnyusun ayat yg indah..

I’m sure that uolls seringkali dgr “setiap kejadian pasti ada hikmahnya” sgt familiar bukan?? Kdg2 bile kite dihimpit masalah dan dugaan hidup, xpnah pn kite tpkir yg sgla yg belaku itu mmpunyai hikmah sndri..kdg2, kita alpa dan leka dgn mnyalahkan takdir mngapa kite dilanda dugaan yg sbgtu rupa..

Leave for yesterday, live for today and hope for tomorrow...senangkan saya lafazkannya?? Of course uools akan kate kalo idop xde problem, blehla ckp cenggitu..No!! idup saya bkn la se”perfect” kehidupan org lain..saya akuinya..saya dan keluarga sering juga ditimpa masalah..tp saya cuba terima seadanya..kerana saya tahu bile saya blja terima kehidupan saya, jiwa saya akan lbh tenang..xperlulah saya hipokrit utk mnjadi org lain..saya cuba utk mnjd seorg yg lbih +ve...xperlu keluh kesah..kerana apa yg telah ditetapkan oleh Nya adalah yg terbaik utk kite...percayalah pasti ada pelangi dihujung kehidupan nnti...

Don’t judge a book by it’s cover..Kdg2 kite cemburu bile mlihat khidupan org len lebih baik..bhagia dan tiada masalah kewangan..tp itu hanya dr pndangan luaran sahaja..bgaimana isi hatinya?? Adakah hati bhgia seindah rupa?? saya pnah terbaca, seorng hmba seringkali keluh kesah dgn masalah kemiskinan yg dialaminya..stp hari berdoa tnpa jemu agar dilimpahkan rzeki yg bnyk..stelah diberikan rezeki yg bnyak, dia mula lupa akan tuhan kerana dikaburi harta yg bnyak...uoolss, nmpak x apa yg tersirat?? Kdg2, kite xdpt apa yg kite hajati kerana sang pencipta ingin pelihara kite dr kealpaan...

Last but not least, blja la erti syukur, blja apa itu qana’ah.
thanks God~


Monday, October 4, 2010

::: mari tmbah pngetahuan kengkawan oii :::

salam syawal uools da gojes..

ank itik tokwi mndi dalam kolam
sakit apa tokwi sakit sendi tulang
ahhahaha...gwa sllu kot nynyi lagu 2 dolu2 time kecik2..
kira 2 la lagu pling hot time tu..
toksah duk cite la mmng xdek lagu len dah yg dpt tndingi lgu ank itik 2..
ahahhaha...

lagu kt atas 2 xdek kaitan ng apa yg gwa nk cite ni..kali ni an, gwa mau share somethng yg agak berilmiah sket..sllu je an gwa tulis menda2 yg mrepek melalut mmbebal dan tak mencetuskan manfaat bersama. jadi nya kali ni gwa nk share somethng yg berpekdah sket..(ayat pn da jd skema je..) mak gwa ckp, kalo bnda2 yg xmndtgkan pekdah 2, toksah duk cite pnjang2, tkot nnti tmbul gaduh plak..tp itu la yg sllu gwa buat..kih3..ampun2...okeoke, xmau xckp bnyk2..entry kali ni malas nk taip bnyak2..biarlah masa gmbar2 yang mnentukan sgalanya..biarlah bulan gmbar bicara sendiri..ececece..

cop2, ekceli gwa nk share grup gwa ny projek..HYDROELECRIC


bertempat di bengkel tiub kaca..nama bengkel je tuh..tp bkn bengkel 2 dlm tiub baca..jgn salah pham plak..



grup gwa nk wat bnda ni la..nk generate electricity..

 



ngah potong rod nk jadikan shaft de..



then try masuk an lam container 2..fix or not..ngam2 kan??

 



buat keje sket je, mula la nk bgambau segala..




wat lobang kt perspex as a rotor




wat lobang kt base of container kt tepi de..senang water nk flow out okey




gulung2 copper as a coil..about 500 turns..kira jgn x kira...




lg bnyak coil lg bnyk akan generate electric nnti..kalo ase2 larat buat smpai cramp jari tngan n kaki



ptong aluminium plate as a turbine's blade..




pas 2 bgambau lg bia smpai puas ati..




agak2 turbine da siap 2, try pasang la..cun x cun x?? awas kalo x kate x cun!!




lekat an magnet kt disc, t leh pusing2 cover da coil n produce electricity...da more number of magnet, da high value of electric can be produce..




agak2 da jadi, da kemas, da ase leh test, test la oiii..pkai multimeter lu b4 test pkai LED..




agak2 xtau nk wat pe an, amek goggle incik kt bengkel 2, snap da pitca..baru terisi sket masa kt lab..

 



last test b4 submit da projek..pkai bju kurung supaya lbih nmpak sopan dan berkat..ada kaitan?? sket2 la..
make sure dpt generate voltage okey..pkai LED sgala..




lastly, special thanks to my grup mmbers...
nmpk cam org lidi je an?? xpe la jnji ada gambau besama...




for more details, korg layan vid ni je la..myb gmbau2 gwa kt atas 2 xdpt mmberi kepahaman yg bling3 kt korng coz gwa mls nk cite pnjang coz sok gwa ada kuiz okey..kih3

video


::: LEARN FROM YESTERDAY, LIVE FOR TODAY, HOPE FOR TOMORROW :::

saranghaeyo