Sunday, August 28, 2011

FROM ZERO TO BE HERO


salam everyone.
have a blessed ramadhan.


sedar tak sedar sudah ke 28 ramadhan. 
the day after yesterday was friday. 
26th August 2011. the last day for my semester seven at SMKBR.
well, i've no word to express my feeling. 
bercampur baur.
sedih untuk tinggalkan mereka yang sememangnya telah terletak dalam hati. 
sayang.
but, thanks to Allah cause everything happen.
sememangnya perancangan Allah adalah yang terbaik.
selamat saya menjalani praktikum selama satu semester.
9th Mei until 26th August 2011.



segalanya terukir indah.
warga SMKBR menerima kami dengan hati yang terbuka.
guru-guru, staf sokongan dan semua pelajar ramah bertegur sapa.
tunjuk ajar dari guru-guru senior amat berharga.



thanks for all the memories. sweet memories actually.
terharu sangat dengan penerimaan kami oleh guru dan pelajar SMKBR.



my form 4 etika's girls yang gorgeous yaww.


they are my etika's heroes.



my cute lovely form 1 arif's gegurls.



form 1 arif. kadang-kadang boleh berubah jadi dinosaur mereka nih. 



my lovely boys, form 1 bestari. 



my super slumber form 1 bestari.



to all my dear students,


tq so much for everything.
thank you for the experience and memories that have been given.
nothing to say, just wanna say that I LOVE YOU ALL damn much!







owh my dear beloved students, you know what??
i'm start from zero. but i tried so hard to be your hero.




notakaki : just short entry. there are so much to tell anyway. mungkin di lain masa.



Thursday, August 25, 2011

receiving raya card


salam ramadhan.
have a blessed ramadhan everyone.


are you receiving raya card?
well, raya akan lebih seronokkan kalau dapat kad raya macam dulu-dulu.



when i was at lower form, saya selalulah jugak rajin menghantar kad raya kepada kawan-kawan. of course la pakai setem dan menyusahkan mak sendiri untuk mengeposkan kad raya tersebut. lepas tu berharap kawan akan balas kad raya and then bila dapat kad balas, melompat gembira tak terkata.



lately, i'm not receiving raya card anymore, tapi semalam saya dah pun dapat kad raya from my students. happy yaww..nak-nak lagi hand made raya card. a few students from 1 arif have given me raya card. sangat terharu tahu??
























thanks to all my dear students atas pemberian kad-kad raya yang kreatif ni.
teacher tak kan lupa kamu-kamu semua.


happy fasting.
happy eid fitri.

Sunday, August 21, 2011

having a break fast together


salam ..
have a blessed ramadhan everyone.



kita dah sampai ke 21 ramadhan kan? 
before this saya terfikir la jugak, bila berpraktikum bulan puasa mesti penat. mahu tak? screamed all the time je kan dalam kelas? nak-nak lagi kalau students yang sangat aktif macam dinosaur. boleh bawak pengsan tahu? but, like people always said lah, alah bisa tegal biasa. 



menjadi tradisi di kuantan, people always break fast together in the public places. or spesifiknya, berbukak puasa bersama di padang. sebagai penduduk kuantan secara tak rasmi selama empat bulan, saya pun teringin la jugakkan nak merasa berbukak puasa bersama di padang macam tuh kan? 



happy yaww..tengah makan pun boleh tercekik sebab terkejut dek bunga api bling bling kat langit tuh. sekali terkejut cukuplah. yang seterusnya, pandai-pandaulah control jantung tuh. buat muka terkejut depan students bukan satu benda yang baik sebab deorang boleh gelakkan cikgu dengan senang hati. 











 try tengok this video. actually takde pape pon. video suka-suka sahaja dan motif video belum dapat dikenalpasti. tapi memang menggelikan hati. kecoh. macam-macam ragam. azan belum bunyi tapi ada yang dah baca doa. ada yang dah angkat makanan kurang sejengkal dari mulut. jangan marah kayh my dear students. 
comel apa??

video



nota kaki : lagi best kalau lagi ramai students saya yang dapat join. 











Thursday, August 18, 2011

cikgu, bunyi donkey macam mana?


salam 18 ramadhan.
have a blessed ramadhan everyone.



pernah dengar tak bunyi donkey macam mana? donkey is a keldai not a kucing. so, saya tak pernah tahu pun bunyi donkey tu macam mana. kamu tahu ke? kalau kucing saya tahulah bunyi dia meow meow kan?




well, being a form one teacher, i selalu mendapat soalan cepu cemas emas. soalan yang amat menguji minda sampai tak tercapai akal nak fikir. kadang-kadang boleh bawak migrain.




"cikgu, bunyi donkey macam mana?" soalan keluar dari mulut comel salah seorang pelajar saya.
"what??" cikgu terkesima. nasib baik tak pengsan.



"cikgu, akmal tahu macam mana bunyi donkey." seorang lagi pelajar saya mencelah.
"owh, cuba akmal buat bunyi donkey. cikgu tak tahulah bunyi donkey macam mana." cikgu memancing perhatian akmal.



"hikhok hikhok" akmal tiru bunyi donkey.
"kih kih kih" cikgu gelak cover cover sebab students ada. kalau tak, boleh gelak golek golek sampai ke lantai. pelajar lain memang terbahak-bahaklah. 



"akmal, mana tahu donkey bunyi macam tu?" cikgu cuba bertanya lagi.
"saya tengok dalam cerita el tigre" terang akmal.
"cikgu tengok la. setiap isnin sampai khamis, jam 3 pm, tv9 " tambah akmal lagi.



"okay kelas, balik sekolah nanti kita pakat tengok cerita el tigre. esok ramai-ramai kita buat bunyi donkey. boleh??" 



keesokannya, ramai la pulak yang tahu bunyi donkey tu macam mana. bising satu kelas asyik duk hikhok hikhok je.



cikgu? cikgu sampai hari ni tak pernah lagi buat bunyi donkey depan students. segan kot nak buat bunyi kanak-kanak macam tu.




nota kaki : hari ni iftar kat sekolah.


Tuesday, August 16, 2011

KELIRU



salam.
have a blessed ramadhan everyone.
well, so far puasa penuh tak?
dah main mercun sepanjang ramadhan ni?



actually, masih berbaki satu minggu lagi untuk saya menyandang gelaran sebagai guru pelatih. pejam celik pejam celik, thirteen weeks has been going well. thanks Allah. 



but sometimes, saya ter'confius' seorang diri. tertanya tanya. how about my performance as a trainee teacher actually? over the past thirteen weeks, saya belum dapat tahu markah prestasi saya sebagai guru pelatih. neither from my observer nor from my mentor. 



even though i was the major in physics and minor in chemistry, i was given the trust to teach science form 1 and form 4. and additional subject is pendidikan sivik dan kewarganegaraan form 1. so kira punya kira, i have around 100 students. okay, itu belum campur dengan students tingkatan lima yang mana saya ada join extra class bagi subjek kimia mereka. 



sepanjang 14 minggu dalam latihan mengajar, we as a trainee teacher akan di'obeserve' for four times by mentor which is guru pembimbing di sekolah and 2 or 3 times by pensyarah yang telah ditetapkan. well, what makes me confused is about my performance as a trainee teacher.



alhamdulillah. i have been observed by mentor for four times. well, berdasarkan komen-komen, memanglah ada mentor saya memberitahu bahawa saya ada improvement dari pertama kali ke kali keempat penilaian beliau. yes, i admit that saya sangat suka dan terharu dengan komen-komen beliau ketika melakukan penilaian yang terakhir buat saya. tapi, empat penilaian yang beliau buat adalah penilaian ketika saya mengajar subjek sains tingkatan empat. owh, it seems easy to me to tackle my students mungkin kerana mereka boleh dikategorikan sebagai budak pandai. kiranya, senanglah jugak kalau nak dapatkan komen yang baik dari mentor. anyway, thanks to my form 4 Etika students.



tapi, yang tak bestnya adalah, tiap kali pensyarah saya datang untuk menilai, he would make the penilaian when i teach my form 1 Arif students. owh, bad. you know what, Arif is after Cendikia, Bestari and Terampil. bukan saya nak kata mereka tidak pandai. mereka pandai. yes, i love them very much. tapi tahu-tahulah kalau kelas yang agak kebelakang, kenakalan mereka agak berlainan. sifat nerd pun tiadalah kot.hehee..so its hard to me to control the class. luckily, my lecturer is a former teacher. so, beliau sangat memahami tentang kenakalan pelajar. 




so, fikir-fikir balik, mungkin saya dapat komen yang baik-baik during my mentor's observation. but how about komen dari pensyarah saya? well, markah dari pensyarah have a large percentage lah. so how? owh, panjang pulak membebel.



anyway, salam nuzul quran!




Saturday, August 13, 2011

tanggalkan nametag, sarungkan matric card



assalamulaikum wbt.
salam 14 ramadhan



tak lama lagi nametag yang setia tersemat di dada selama 14 minggu bakal di tinggalkan.
matric card bakal disarungkan dileher macam dulu-dulu.
dari status trainee teacher kepada status pelajar semula.



mungkin selepas ini masing-masing kecoh berkongsi dan berceritakan perihal pelajar sendiri. 
sharing is caring what?




hati mula berbunga-bunga rindukan kawan-kawan.
rindu suasana kampus.
rindu kehidupan seorang pelajar.




tapi, banyak lagi kerja yang perlu disiapkan sebelum melangkah meninggalkan suasana sekarang.
kajian tindakan.
tesis.
PEKA.
kemaskinikan buku rph.
macam-macam lah





rindu suasana kampus dan pakai matric card macam dulu-dulu.





rindu brithday celebration sama-sama. mandi tepung.
 tunggulah siapa yang akan kena selepas ni.




rindu having a discussion malam-malam. macamlah rajin sangat kan??



nota kaki :
perasaan bercampur baur.
eh kawan-kawan, jom reunion !


Tuesday, August 9, 2011

TWO WEEKS TO GO


assalamualaikum wbt.
selamat berpuasa. 
9 ramadhan.



berbalik kepada tajuk di atas, saya masih ada sisa baki sebanyak dua minggu lagi untuk menamatkan semester kali ini. semester 7. semester yang sangat berbeza dengan semester-semester yang lepas. masih tinggal baki dua minggu untuk menamatkan praktikum saya di SMKBR, kuantan.



lately, selalu terbaca status kawan-kawan di facebook yang asyik ber'countdown' untuk menamatkan praktikum. ada yang berkongsi rasa. sedih gembira dan sebagainya untuk meninggalkan students yang disayangi.



doa saya agar dua minggu yang ada, dapat saya berkongsi ilmu dengan students saya sebanyak mungkin. berharap dua minggu yang ada ni saya dapat berdepan students dengan tenang dan gembira. dan, berharp dua minggu yang ada dapat saya jalani sebaik mungkin. 



ya, saya akui saya sering mengeluh dan bercerita tentang tingkah laku dan sikap pelajar saya. nakal, pemdiam, bising, degil. macam-macam ada. tahap kesabaran saya sering diuji. rasanya, sudah menjadi kebiasaan bagi mereka kalau saya marah-marah dalam kelas. 



tapi, macam mana sekalipun. baik buruk pelajar saya, saya terima seadanya. saya tetap sayang mereka. mereka adalah kehidupan saya buat masa sekarang. mereka telah memberi saya pengalaman yang sangat bermakna.



nota kaki :
hari ni activity form 1 (expansion and contraction of matter), tangan eddie terkena metal ball yang panas. nasib baik ada ubat. boleh sapu ubat laju-laju. dan saya? pandai-pandai pakai lens time buat eksperimen. kan da kena. padan muka diri sendiri. 

Wednesday, August 3, 2011

mercun

salam...



rasa macam diri nih jahat giler bila ada students dengan gembiranya bergurau senda di bulan ramadhan membaling mercun ke arah rumah kami. memang keluar api lah mercun tuh.



mula confius.
mercun ke bebola api??



balingan pertama, rasa macam nak tercabut jantung.
balingan kedua, macam nak pecah gegendang telinga nih.




kalau mahu ajak kami main mercun bersama, cakap saja.
kami on je. boleh join bila-bila masa.
mercun ke, bunga api ke, meriam buluh ke.



nota kaki :
buat jiran-jiran, kami mintak maaf.

Monday, August 1, 2011

diary ramadhan; journey to bazar ramadhan


salam.



first of all, wishing  all the muslims a happy blessed ramadhan.



sesiapa ada bunga api, dijemput datang rumah.
kita enjoy sama-sama.


sesiapa yang suka buat kueh pun dijemput datang ke rumah jugak.



tiga hari sebelum ramadhan, saya dan housemate sudah pening-pening memikirkan nasib berdua jauh dari keluarga. ya lah, kalau dulu tinggal di kolej semua cukup lengkap. bazar ada area kolej saja. tak perlu pikir apa-apa. sekarang? sahur? berbuka?  hmm, jadi suri rumah la kami. tak pun menghabis masa petang dengan pusing taman-taman perumahan mencari bazar ramadhan.



okaylah, have a happy ramadhan.
make it meaningful yaww.
ada masa kita main bunga api ok?


video



video


video



video


nota kaki:
jealous terhadap kawan-kawan yang sedang cuti semester bergembira puasa sebulan di rumah. bersahur, berbuka, berterawikh bersama keluarga.