Thursday, November 3, 2011

kehilangan - AL FATIHAH buat arwah


There's been a death in the opposite house

As lately as to-day.

I know it by the numb look

Such houses have alway.The neighbors rustle in and out,

The doctor drives away.

A window opens like a pod,

Abrupt, mechanically;Somebody flings a mattress out,--

The children hurry by;

They wonder if It died on that,--

I used to when a boy.The minister goes stiffly in

As if the house were his,

And he owned all the mourners now,

And little boys besides;And then the milliner, and the man

Of the appalling trade,

To take the measure of the house.

There'll be that dark paradeOf tassels and of coaches soon;

It's easy as a sign,--

The intuition of the news

In just a country town.


-Emily Elizabeth Dickinsonbismillahirrahmanirrahim...
AL FATIHAH buat arwah datuk yang baru saja meningggal awal pagi tadi.
terkejut. terkesima. pemergian secara tiba-tiba. tiada kata yang mampu dilafazkan apabila roh mula berpisah dari jasad...


salam. 
awal pagi tadi saya menerima panggilan daripada my mum. subuh. hati saya sedikit runsing. pelik dan tertanya-tanya. memang menjadi kebiasaan jika saya mendapat panggilan dari umi luar dari waktu kebiasaan, pasti ada sesuatu yang penting. hati mula bimbang. bila mendengar suara dihujung talian, memang sah suara my mum lain dari kebiasaan. sebak. suara menahan tangisan. saya tidak tahu mengapa seolah-olah saya tiada perasaan sewaktu mendapat khabaran tentang pemergian arwah datuk. tapi selepas solat subuh dan menadah tangan, air mata mula mengalir. sebak datang dengan tiba-tiba. semalam arwah datuk rebah sebaik sahaja selesai menunaikan solat zohor di masjid. tidak sedarkan diri. dan disahkan meninggal pada jam 2 pagi tadi. sungguh bertuah arwah datuk. meninggal selepas solat di masjid. tambahan pula pada malam jumaat. semoga Allah melimpahi rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Amin. AL FATIHAH.INFO :

Orang-orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat akan mendapat rahmat dan aman daripada azab kubur. Berikut di antara dalil bagi kenyataan ini: Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Sesiapa yang meninggal pada hari Jumat atau malam Jumaat, dia akan dicop dengan cop iman dan terpelihara daripada siksa kubur. (Riwayat al-Baihaqi). Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud; Tiadalah seorang Islam yang meninggal dunia di hari atau malam Jumaat melainkan Allah memeliharanya daripada fitnah kubur. (Riwayat Tarmizi). Berikut merupakan jawapan dari pihak JAKIM: